✓ Fri frakt över 299 kr och vid recept
Mat, recept & näring

Vätskebrist? Så gör du din egen vätskeersättning

Artikeln berör kosttillskott. Rekommenderad daglig dos bör inte överskridas. Kosttillskott bör inte ersätta en varierad kost och en hälsosam livsstil. 

Fått för mycket av det goda? Tränat hårt? Varmt ute? Åkt på magsjuka? Det finns många tillfällen när du behöver få i dig förlorad vätska och återställa vätskebalansen.  Men har du koll på att du kan göra din egen vätskeersättning? Det är plättlätt! Allt du behöver är socker, salt och vatten. Här får du veta mer om vätskebrist och hur du gör din egen vätskeersättning.

Varför är det så viktigt att dricka vatten?

Vatten är otroligt viktigt för att du ska må bra. Med tanke på att din kropp består av runt 60 procent vatten är det inte så konstigt. Vatten fyller en viktig funktion i att transportera salter, kolhydrater och proteiner i din kropp. 

Vad är vätskebrist? 

Eftersom du hela tiden förlorar vätska, behöver du fylla på med ny vätska. En vanlig dag behöver du få i dig runt 1,5 till 2 liter vatten. Om det till exempel är varmt och/eller du tränar behöver du det dubbla. Och ja, alkohol rubbar vätskebalansen. Finns en anledning att det heter "varannan vatten"!

Vätskebrist får du när du förlorar mer vätska än du får i dig. 

Symtom på vätskebrist 

  • Du känner dig extremt törstig.
  • Du är torr som en öken i munnen. 
  • Du är ovanligt trött. 
  • Du kissar mindre än du brukar. 
  • Ditt urin är mörkfärgat.

Om du inte får i dig vätska när du har vätskebrist, blir du kraftigt uttorkad. Du behöver då genast få vård och förmodligen dropp för att snabbt återställa vätskebalansen.

Ta därför din vätskebrist på allvar och fyll på med den vätska din kropp behöver!

Är det bäst att halsa vatten eller dricka lite då och då? 

Att dricka ofta och lite i taget är det allra bästa för att din kropp ska kunna ta till sig vätskan. Halsar du vattnet riskerar det bara att gå rätt igenom, så att säga.

Vad är skillnaden mellan vätskeersättning och vatten?

Till skillnad från vanligt vatten eller andra drycker innehåller vätskeersättning salt, socker och mineraler. På så sätt återställer du snabbare vätskebalansen med vätskeersättning än vatten.

Göra egen vätskeersättning? Var petnoga med måtten!

Det är väldigt viktigt att du är noga med doseringen när du gör egen vätskeersättning. Tar du för mycket salt eller socker förvärrar det din uttorkning, vilket är det sista du vill och behöver i det läget. 

Använd därför ett teskedsmått, inte en tesked i besticklådan.

Recept på egen vätskeersättning som funkar för alla över 1 år

  • 1 liter vatten
  • 6 strukna teskedar strösocker
  • ½ tesked salt
  • Smaksätt eventuellt med två teskedar koncentrerad fruktjuice eller saft.

Blanda vatten, socker och vanligt salt. Se till att allt socker och salt löser sig. Vätskeersättningen ska vara genomskinlig när du dricker den. Du ska bara aningens ana saltsmaken. 

Tips! Du kan alltid koka vattnet först om du är osäker på vattnets kvalité. När vattnet svalnat, gör du hela processen med att blanda i socker och salt.

När är det läge att söka vård för vätskebrist?

Kontakta genast en vårdcentral eller en jouröppen mottagning om: 

  • Du har ett litet barn som kissar lite eller inget och är slött.
  • Du eller någon i din närhet har symtom på kraftig uttorkning, som till exempel snabb puls och förvirring. 

Är det stängt på vårdcentralen eller den jouröppna mottagningen? Sök då vård på en akutmottagning. 

Du kan alltid ringa telefonnummer 1177 för sjukvårdsrådgivning, få hjälp att bedöma dina symtom eller ta reda på var du kan söka vård. 

Färdig vätskeersättning