
- Hem
- Magazine
- Mat, recept & näring
- Egen vätskeersättning – så gör du steg för steg
Egen vätskeersättning – så gör du steg för steg


Artikeln berör kosttillskott. Rekommenderad daglig dos bör inte överskridas. Kosttillskott bör inte ersätta en varierad kost och en hälsosam livsstil.
Fått för mycket av det goda? Tränat hårt? Varmt ute? Åkt på magsjuka? Det finns många tillfällen när du behöver få i dig förlorad vätska och återställa vätskebalansen. Men har du koll på att du kan göra din egen vätskeersättning? Allt du behöver är socker, salt och vatten. Såhär gör du!
Vad är skillnaden mellan vätskeersättning och vatten?
Vatten fyller en viktig funktion i att transportera salter, kolhydrater och proteiner i din kropp. Men när du svettas förlorar du inte bara vatten, utan även salter och andra mineraler (som även kallas elektrolyter).
Till skillnad från vanligt vatten innehåller vätskeersättning salt, socker och mineraler – ingredienser som hjälper kroppen att återställa vätskebalansen. Det finns vätskeersättning för vuxna och vätskeersättning för barn att köpa, men du kan också göra vätskeersättning hemma.
Så gör du egen vätskeersättning
När du ska göra egen vätskersättning är det väldigt viktigt att du är noga med doseringen. Tar du för mycket salt eller socker förvärrar det din uttorkning, vilket är det sista du vill och behöver i det läget. Använd därför ett teskedsmått, inte en tesked i besticklådan.
Recept på egen vätskeersättning som funkar för alla över 1 år
- 1 liter vatten
- 6 strukna teskedar strösocker
- ½ tesked salt
- Smaksätt eventuellt med två teskedar koncentrerad fruktjuice eller saft.
Blanda vatten, socker och vanligt salt. Se till att allt socker och salt löser sig. Vätskeersättningen ska vara genomskinlig när du dricker den. Du ska bara aningens ana saltsmaken.
Tips! Du kan alltid koka vattnet först om du är osäker på vattnets kvalité. När vattnet svalnat, gör du hela processen med att blanda i socker och salt.
Färdig vätskeersättning

Resorb
Original Vätskeersättning Mangosmak 90g

Resorb
Vätskeersättning Hallonsmak 90 g

Pändy
Active Rehydrate Passion & Peach 20 st

BioSalma
Vätskebalans Direkt Hallon 21 dos-sticks

Pändy
Active Rehydrate Green Apple & Elderberry 20 st

BioSalma
Vätskebalans Direkt Citron 21 dos-sticks

Semper
Vätskeersättning & Bakteriekultur 38,5 g

Semper
Vätskeersättning med zink 8 dospåsar

Resorb
Vätskeersättning Sport 10 portionspåsar
Varför är det viktigt att fylla på med vätska?
Eftersom du hela tiden förlorar vätska, behöver du fylla på med ny vätska. En vanlig dag behöver du få i dig runt 1,5 till 2 liter vatten. Om det till exempel är varmt ute och/eller om du tränar behöver du mer vatten än så. Att dricka ofta och lite i taget är det allra bästa för att din kropp ska kunna ta till sig vätskan. Och ja, alkohol rubbar vätskebalansen. Det finns alltså en anledning att det heter "varannan vatten"!
Symtom på vätskebrist
Vätskebrist får du när du förlorar mer vätska än du får i dig. Här är vanliga symtom att ha koll på enligt 1177:
- Du känner dig törstig.
- Du är torr i munnen.
- Du är ovanligt trött.
- Du kissar mindre än du brukar.
- Ditt urin är mörkfärgat.
Om du inte får i dig vätska när du har vätskebrist, blir du kraftigt uttorkad. Du behöver då genast få vård och förmodligen dropp för att snabbt återställa vätskebalansen. Det är därför viktigt att ta vätskebrist på allvar och fylla på med den vätska som kroppen behöver.
När är det läge att söka vård?
Kontakta genast en vårdcentral eller en jouröppen mottagning om:
- Du har ett litet barn som kissar lite eller inget, och är slött.
- Du eller någon i din närhet har symtom på kraftig uttorkning, som till exempel snabb puls och förvirring.
Är det stängt på vårdcentralen eller den jouröppna mottagningen? Sök då vård på en akutmottagning. Du kan alltid ringa telefonnummer 1177 för sjukvårdsrådgivning, få hjälp att bedöma dina symtom eller ta reda på var du kan söka vård.

Artikeln är granskad av Nibel, diplomerad kostrådgivare och holistisk hälsocoach. Nibel har erfarenhet av att guida människor inom både fysisk och mental hälsa. Hon är dessutom yogalärare där hon håller i både meditation och andningsövningar som ger lugn och återhämtning. Idag jobbar hon som kundrådgivare och hjälper gärna kunder med frågor kring allt från kost till hälsa. Läs mer om våra experter.