Bebis med magknip? 10 tips som lindrar magont!
Artikeln är skriven med en av våra farmaceuter, läs mer om våra farmaceuter här. Artikeln berör kosttillskott. Rekommenderad daglig dos bör inte överskridas. Kosttillskott bör inte ersätta en varierad kost och en hälsosam livsstil. Förvaras utom räckhåll för små barn.
Din bebis gråter, men du vet varken varför eller hur du tröstar… Det är minst sagt lätt att känna sig lite lost som nybliven förälder. En vanlig orsak till en ledsen bebis är dock magknip, något som ofta lindras med ett par enkla knep. Här är tipsen för hur du lindrar din bebis magknip – så gråt blir till glatt joller igen!
Varför får bebisar magknip?
Det är vanligt att det kniper och gör ont i magen hos nyfödda bebisar. Inte konstigt, då magsäcken växer snabbt den första tiden och tarmarna inte är helt färdigutvecklade. En nyfödd bebis måste också vänja sig vid mat den inte åt i mammans mage. Som bröstmjölk eller ersättning – något som också kan ligga bakom varför mage och tarm hos baby och barn kan ställa till med problem och göra ont.
Såhär märker du om din bebis har ont i magen
- Bebisen drar upp benen mot magen eller spänner sin lilla kropp bakåt.
- Bebisen pruttar mycket och magen spänner ut.
- Bebisen gråter, gnäller eller gnyr mer än vanligt.
10 tips som lindrar din bebis magknip
Sätt bebisens rygg mot din mage och hålla i den med dina händer under bebisens knän. Med andra ord sätter du bebisen i en knäböjsposition. Det underlättar matsmältningen eftersom tarmarna blir masserade av positionen.
Lägg bebisen på mage på din ena arm med huvudet mot armbågen. Med samma arm tar du tag om bebisens små fötter och trycker dem lite försiktigt mot bebisens mage. Din fria hand håller du på bebisens rygg och stöttar den samtidigt med hjälp av din mage. Nu kan bebismagen slappna av!
En pysventil (även kallad fisventil) är ett bra grej om din bebis har kolik och mycket gaser i magen. Använd ventilen upp till 3 gånger på ett dygn så lugnar förhoppningsvis bebisens mage ner sig.
frida baby
Windi Pysventil 10 st
Magdroppar med bakteriekultur är fullproppade med snälla bakterier som är bra för din bebis mage då det har en lugnande effekt.
Semper
Magdroppar 10 ml
Har du någon gång kommit hem till en småbarnsförälder där köksfläkten är igång konstant? Tro’et eller ej, de har inte blivit galna – bebisar tycker om repetitiva och brummande ljud! Det påminner helt enkelt din bebis om tryggheten i mammas mage.
Lägg bebisen på skötbordet och “cykla” med bebisens ben. Tryck sen benen lite lätt mot bebisens mage. Rörelse hjälper nämligen mot magont!
Bebisar gillar rytmiska rörelser så nu är det upp till dig att vara lite kreativ… Du kan till exempel hålla bebisen i din famn och guppa på en pilatesboll, eller varför inte plugga i lurarna och dansa med din bebis till musik? Ibland räcker det bara att gå omkring en stund hemma – så länge din bebis får vara nära dig!
Fram med en mjukgörande babyolja och tappa upp ett kroppstempererat bad (37 grader) eller gör en babymassage. Det hjälper många bebisar att lugna ner sig när magen gör ont.
Arc Of Sweden
Babyolja 125 ml
Det finns många positiva grejer med att bära din bebis i en bärsjal (eller bärsele). Det påminner bebisen om tiden i magen – det är trångt och den är nära dig. Bebisens ben kan också lättare dras upp mot magen, vilket är en bra position när magen gör ont.
ergobaby
Omni Breeze Pearl Grey 1 st
Coracor
Solid Black Bärsjal
ergobaby
Omni 360 Cotton Black
ergobaby
Omni 360 Cool Air Mesh Black 1 st
ergobaby
Omni Breeze Onyx Black 1 st
ergobaby
Omni Breeze Natural Beige 1st
Coracor
Leo Off-White Bärsjal
ergobaby
All Weather Cover 1 st
Luna Bambini
Bärsele Sport Svart
ergobaby
Embrace Pure Black 1 st
Coracor
Tinyflower Green Bärsjal
ergobaby
Aura Wrap Knit Soft Black 1st
Om du märker att din bebis får ont i magen när du matar finns det några saker du kan testa när det gäller kosten. Kanske är det maten för dig som ammar som behöver ändras. Eller behöver din bebis en annan typ av ersättning eller nappflaska?
När är det läge att söka vård för magont hos barn?
Magknip går ofta över av sig själv utan behandling, även om det såklart beror på vad som orsakar det. För att ta reda på vad ditt barn behöver, kontakta närmaste barnavårdscentral eller ring till 1177 vårdguiden för att få rådgivning. Hos Knodd kan du få prata med en barnsjuksköterska eller barnläkare direkt via videosamtal!