Hudterapeuten guidar inom ansiktspeeling
Artikeln är skriven av en av våra hudterapeuter, läs mer om våra hudterapeuter här.
Går det att använda peeling på sommaren? Hur ofta ska en peela sig? Och vad är egentligen skillnaden mellan att skrubba med syror och korn? Här guidar hudterapeuten inom ansiktspeeling!
Vad är ansiktspeeling?
En ansiktspeeling är kort och gott en produkt som jobbar exfolierande på hudytan, alltså som på olika sätt avlägsnar gamla hudceller för att ge plats åt ny, frisk hud. En peeling hjälper även till att luckra upp tilltäppta porer, förebygger för tidigt åldrande och ger huden lyster på ett effektivt och skonsamt sätt. Hudens egna förnyelseprocess avtar med åldern och går successivt långsammare, vilket gör att huden får svårare att släppa ifrån sig gamla hudceller naturligt. En peeling stöttar den processen och är därför ett viktigt steg i din hudvårdsritual.
Hur ska en ansiktspeeling användas?
En ansiktspeeling appliceras direkt på rengjord hud, som steg nummer två i din hudvårdsritual direkt efter ansiktsrengöring. Är det en kornpeeling behöver du själv jobba in produkten i cirklande rörelser med fingertopparna, medan en kemisk peeling appliceras på huden och verkar ett visst antal minuter. Läs instruktionerna och rekommendationerna noga hur just din peeling ska användas!
Varför använda peeling?
På samma sätt som du förlorar hårstrån varje dag, tappar du hudceller. En del celler i det yttersta hudlagret kan dock behöva lite hjälp på traven. Då är peelingen den ultimata hjälpredan. Din hud består nämligen av olika lager, och det allra yttersta får utstå mycket. Framförallt när det kommer till väderomväxlingar, vind, sol, avgaser och andra fria radikaler som på olika sätt påverkar din hud. En peeling är därför bra att ta till för att upprätthålla ett skyddande yttre skydd och få bort det som eventuellt “fastnat” i yttre hudlagret som kan ge hudbesvär som torr och mer känslig hud. En peeling hjälper till att behålla balansen och ser till att döda hudceller avlägsnas.
Vad är skillnaderna mellan olika typer av peeling?
Det finns olika slags peelingar som ofta kategoriseras under följande paraplyer: kemisk peeling och mekanisk peeling. Skillnaden är att en kemisk peeling ofta innehåller någon aktiv ingrediens (till exempel AHA/BHA-syra eller enzymer) som verkar på huden av sig själv. Därför räcker det att bara applicera och låta det ligga kvar på huden några minuter (läs instruktionerna). Till skillnad mot en mekanisk peeling som oftast har någon form av korn i sig (till exempel pumpakärnor) som kräver att händerna gör jobbet för att få den där peeling-effekten.
Hur ofta ska en använda peeling?
Hur ofta du ska peela din hud varierar givetvis från hudtyp och hudtillstånd, men generellt brukar en peeling i veckan vara sunt och bra för huden. Samma gäller även en kroppspeeling. Har du en torr hud kan det ibland vara bra att öka på till 2 peelingar i veckan under en viss period. Kom ihåg att kemiska peelingar fördelaktigt används under vinterhalvåret, då syror och sol inte är kompisar.
Vad är viktigt att tänka på?
Inför val av ansiktspeeling är det viktigt att ta hänsyn till din hudtyp och hudtillstånd. Har du en känsligare hud som känns stram och ofta blossar upp är det bättre att välja en mildare kemisk peeling tex en enzympeeling, istället för en kornpeeling som kan förvärra hudtillståndet. Det är också viktigt att inte överarbeta huden genom att peela för ofta, då kan det bli en obalans som istället gör att huden känns ännu torrare och ännu mer reaktiv. Tänk även på att inte vara för hårdhänt vid applicering av kornpeeling. Försök jobba in peelingen med ett lätt tryck i cirklande rörelser och använd fingertopparna. Var snäll mot huden!
Ansiktspeeling kopplat till hudtyp?
De flesta hudvårdsmärken idag erbjuder olika slags peelingar i deras sortimentet, så det kan vara bra att kika på just det märke du använder idag för att hitta rätt i peeling-djungeln. Men en del riktlinjer finns och listas här!
AHA-peeling
Passar en lite tåligare normal/torr/grov hud som vill jobba på fina linjer, rynkor, pigmenteringar, textur och helt enkelt få en generell uppfräschning av huden.
Pixi
Glow Tonic 250 ml
COSRX
AHA 7 Whitehead Power Liquid 100 ml
BHA-peeling
Ett annat ord för den aktiva ingrediensen i en BHA-syra är salicylsyra. Denna peeling är mer anpassad för fet/oljig och aknebenägen hud som är i behov av bättre balans och minskning av talgproduktionen, som vid en fet hudtyp jobbar lite för snabbt.
Murad
AHA/BHA Exfoliating Cleanser 200 ml
Enzym-peeling
Precis som en syra-peeling löser en enzympeeling upp gamla hudceller och jobbar förnyande på huden, men inte lika aggressivt. En enzympeeling passar en känsligare hud som ofta är tunnare och mer reaktiv. Dessa peelingar innehåller endast mjuka och skonsamma ingredienser som inte skadar, irriterar eller triggar igång huden.
Maria Åkerberg
Papaya Peeling 100 ml
Kornpeeling
Kallas även för en mekanisk peeling, alltså en peeling där dina händer behövs för att uppnå effekt. En kornpeeling har ofta en kräm- eller gelbas och passar alla hudtyper (förutom en känslig hud).
Dermalogica
Daily Superfoliant 57 g
Vad gäller för ansiktspeeling i solen?
Precis som att vi byter ut klädgarderoben då och då, gäller samma sak i badrumsskåpet och hudvården. Det absolut viktigaste när det kommer till sol och peeling är att vara försiktig med de kemiska peelingarna. Detta på grund av att en kemisk peeling innehåller mer djupgående och aktiva ingredienser som kan påverka huden på olika sätt. Använder du kemiska peelingar och glömmer solskyddet om du är ute i solen, har du större risk att få pigmenteringar och utveckla melasma (en form av hyperpigmentering). Satsa istället på en återfuktande och mildare peeling under sommaren, och de mer aktiva kemiska peelingarna fram på höst- och vinterkanten. Peela (och sola) lugnt!
La Roche-Posay
Cicaplast Balm B5+ SPF50 40 ml
ACO
Sun stick SPF50+ Solstick Ansikte 8 g
EVY
Daily Defence Face Mousse SPF50 75 ml
EVY
Daily UV Face Mousse Spf 30 75 ml
BEACHKIND
Natural sunscreen SPF 50 100ml