10 snabba, nyttiga OCH goda mellanmål för bebisar och barn
Artikeln har tagits fram tillsammans med våra vänner på Rulla vagn.
Noll fantasi (och tid) att hitta på bra mellanmål? Bra och hälsosamma mellis behöver faktiskt inte ta lång tid. Här får du tips på 10 nyttiga och enkla mellanmål för både barn och bebisar som behöver fylla på med energi. Genom att äta bra mellis håller ni er alla pigga och glada – länge!
Ingredienser till recepten
HealthyCo
Kokosvatten 1000 ml
Garant
Ekologisk Riven Kokos 200 g
Renée Voltaire
Vaniljpulver Bourbon 10 g
Semper
Havregröt Mild & Naturell 480 g
Sonnentor
Kardemumma Mald 50 g
Semper
Glutenfria Havregryn eko 1000 g
1. Tunnbrödssnurror
Färskost + mosad avokado
Kokt ägg + smör (mosa ägget och blanda)
Jordnötssmör + bärkompott och/eller mosad banan
Bre något av påläggen på tunnbröd (inte alltihop på samma, ugh). Rulla sen ihop och skär till lagom stora snurror. Mums!
2. Banan- och avokadomellis
1/2 avokado
1/2 banan
1 msk kokosvatten
Mosa och blanda ihop banan och avokado. Mixa om du vill ha en slätare
konsistens. Lite kokosvatten är pricken över i:et och gör det hela krämigare!
3. Äggröra
2 ägg
1-2 msk mjölk eller grädde
2 msk riven ost av valfri sort
Vitpeppar, vitlökspulver eller persilja
Blanda ihop ägg och mjölk eller alternativt grädde. Stek på låg värme med lite
smör. Rör om tills du får konsistensen du vill ha. Blanda i osten och krydda
efter smak.
4. Bananplättar
1 banan
2 ägg
1/2 dl mandelmjöl
Bär, yoghurt, kokos eller jordnötssmör till servering (det mesta är gott på!)
Mosa bananen. Blanda med ägg och mandelmjöl. Smaksätt gärna med kanel, kakao eller vaniljpulver. Stek på låg temperatur eller i ugn för att pannkisarna ska bli lite mjukare. Gott att servera med en klick jordnötssmör eller lite bär! Favvo hos de flesta barn, funkar även för bebisar att äta själv. Går dessutom UTMÄRKT att frysa.
5. Äppelpäppelgröt
1 äpple
1 dl havregryn
Kanel och kardemumma
Skala äpplet och skär i lagom bitar för ditt barn att äta. Lägg i en kastrull och fyll på med vatten så att det precis täcker frukten. Koka upp och koka runt 5 minuter tills äppelbitarna är mjuka. Häll i havregrynen och låt koka i ytterligare 5 minuter. Krydda med kanel och kardemumma. Servera gröten som den är eller mixa med stavmixer för en slätare konsistens. Funkar också perfa som hemmagjord klämmis i återanvändbar squeezepåse (späd med extra vätska om den är för tjock).
6. Overnight oats
1/2 dl havregryn
1/2 dl yoghurt eller mjölk av valfri sort
Vaniljpulver, kanel eller kardemumma som smaksättning
Banan, kokosflingor, rivet äpple, jordnötssmör eller bär till
servering
Rör ihop havregryn med yoghurt eller mjölk. Smaksätt med kryddor
och/eller bär. Ställ i kylen över natten. Bon Appétit!
7. Grötiga plättar
1 dl vatten
1 ägg
6 msk grötpulver
1 banan
Färska bär eller fruktpuré (tips prova äppelpuré) till servering
Blanda grötpulvret med vattnet. Mosa bananen och rör ihop med gröten. Tillsätt ägget och rör till en smet. Om den är väldigt lös kan du ta i lite mer grötpulver. Klicka ut i stekpannan och stek på låg värme tills de håller ihop. Använd pepparkaksformar att steka i om du vill ha en skojigare form på plättarna!
8. Hårdkokt ägg
Skär upp ett hårdkokt ägg i klyftor eller ännu mindre bitar om det är en liten en som ska äta. Ett tips är att koka flera ägg på en gång så att du alltid har färdigkokta ägg redo i kylen!
9. Morotsstavar
Morotsstavar är goda som de är, men också smarriga att doppa i gräddfilsdipp. Ett tips är att koka morötterna några minuter för en mjukare konsistens.
10. Avokado eller banan
För äldre barn är det bara att mumsa i sig som de är. Mosa eller “skrapa ur” för de minsta.
Mellanmål redo att ätas
Att alltid ha ett par färdiga mellanmål för barnen eller ett par klämmisar redo är ett bra life-hack när det blir akut läge för mellanmål.