isApp=false
Hudvård

Vad är milier och hur tar man bort dem? Hudterapeuten guidar

EmiliaHudterapeut
Publicerad:2025-04-01
Uppdaterad:2025-04-01

Artikeln är skriven av Emilia, auktoriserad hudterapeut, läs mer om våra experter här.

Misstänker du milier i ansiktet? De där små vita eller gula knottrorna kan envisas med att dyka upp kring ögonen och på kinderna. Även om milier är ofarliga finns det smarta sätt att ta bort dem och förebygga nya. Här får du hudterapeutens bästa tips för att säga hejdå till milier – och hej till en jämn och frisk hy!

Vad är milier?

Milier är små vita eller gula knottror som kan synas som inkapslingar under huden. De är helt naturliga och ofarliga, även om de såklart kan kännas störande ibland. Vanligast är att milier dyker upp i ansiktet – hos vuxna ofta under ögonen och runt ögonlocken, och hos små bebisar oftast på kinderna eller runt näsan. Faktum är att milier egentligen är små, ofarliga cystor, men de orsakar varken smärta eller klåda som tur är!

Tips! Ibland kan milier förväxlas med akne och pormaskar – eller andra utslag i ansiktet

Därför uppstår milier i ansiktet

Att milier uppstår är helt naturligt! Det är helt enkelt hudens förnyelseprocess som gör sitt jobb – men som ibland går lite för långsamt. När döda hudceller inte stöts bort i tid kan de kapslas in tillsammans med talg under huden, och då uppstår de där små instängda talgpropparna som kallas milier.

Milier kan ibland påverkas av vilken typ av hudvård du använder. Om dina hudvårdsprodukter är lite för rika eller tunga för din hudtyp – särskilt i det känsliga området runt ögonen – kan det bidra till att fler milier bildas.

Milier hos barn vs. hos vuxna

Hos nyfödda är milier faktiskt väldigt vanligt – och helt ofarligt. De små vita prickarna brukar dyka upp över näsa, kinder eller haka. De försvinner av sig själva inom några veckor och ingen behandling behövs. Bebisens hud sköter det där alldeles galant på egen hand!

Hos vuxna handlar det oftare om att huden har svårt att göra sig av med döda hudceller, eller att man använder hudvård som täpper till. Här finns det goda möjligheter att påverka! Med rätt produkter och en rutin som passar just din hud, kan du både förebygga och bli av med milier på ett skonsamt sätt.

Behandling mot milier

De små knottrorna kan både kännas och synas, och även om det kanske känns lockande att klämma dem framför badrumsspegeln – försök låta bli! Milier har nämligen ingen poröppning, vilket betyder att du inte får ut något genom att trycka (förutom kanske irritation eller ett rött märke). 

Men hur tar man bort milier då? Om du tycker att de stör, är det allra bäst att boka tid hos en auktoriserad hudterapeut. De har både rätt verktyg och kunskap för att ta bort milier på ett säkert och skonsamt sätt.

Ta bort milier själv – går det?

Att ta bort milier genom att klämma eller använda en nål är inte rätt väg att gå. Med det sagt finns det absolut saker du kan göra hemma för att förebygga nya milier, och i vissa fall hjälpa huden att snabbare stöta bort de som redan finns. 

1.

Använd en mild exfoliering

Använd en mild syra som PHA eller en låg koncentration AHA, för att hjälpa huden att göra sig av med döda hudceller i rätt takt.

2.

Återfukta huden!

En hud i balans jobbar bättre. Återfuktande men lätta produkter är nyckeln, särskilt runt ögonen. En lätt ögonkräm brukar vara bäst.

3.

Undvik för tunga produkter

Skippa tunga produkter i områden där du lätt får milier. Välj produkter som är anpassade för din hudtyp. Gör gärna en digital hudanalys hos oss om du vill ha råd!

Bra hudvård och ingredienser för milier

Då är det dags att söka vård

I de allra flesta fall är milier helt ofarliga och det behövs ingen medicinsk behandling. Men om du är osäker på om det verkligen är milier, eller om något känns annorlunda än det brukar – då är det alltid klokt att ta det säkra före det osäkra och höra efter med en läkare eller hudspecialist. Kroppen har ofta rätt, så lyssna på den och ta hjälp när något inte känns helt rätt.