Kliande myggbett – så behandlar du (och håll koll på dessa symtom!)

myggbett

Myggbett är en av Sveriges vanligaste sommarplågor. Betten är besvärliga och irriterande, men ofta försvinner de om några dagar. Du behöver ytterst sällan söka vård för dem. Istället kan produkter som kylbalsam, alsolsprit och alsolgel hjälpa dig att hålla ut tills betten försvunnit.

Här tittar du närmare på hur myggbett ser ut och känns, samt vad du kan göra för att lindra och förebygga dem.

Hur ser ett myggbett ut?

Ett myggbett ser ut som ett rött litet utslag. Ofta blir det lite svullet och upphöjt, samtidigt som en rodnad uppstår kring bettet. Myggbett är lätta att känna igen och kan egentligen bara förväxlas med bett från vägglöss, en långt ovanligare insektsplåga.

Myggbett leder till svullnad och rodnad

De vanligaste symtomen på att en mygga bitit dig är svullnad och rodnad kring bettet. Du märker kanske inte bettets utseende. Snarare är det så att du känner att det kliar och sedan upptäcker myggbettet. Om du börjar klia riskerar du att förvärra svullnaden och rodnaden (klia inte!).

Kan myggor sprida sjukdomar?

I tropiska länder kan myggor sprida allvarliga sjukdomar som malaria, denguefeber och japansk hjärnhinneinflammation. Dessa behöver du dock inte oroa dig för i Sverige. 

Myggbett hos barn

Är myggbett farligare för barn än för vuxna? Nej, egentligen inte, förutsatt att det inte finns en oupptäckt allergi.

myggbett

Allergi mot myggbett

Hos vissa kan allergiska reaktioner uppstå när de får myggbett. Orsaken till myggallergi är att kroppens immunförsvar reagerar på de kemikalier som myggorna sprutar in för att kunna suga blod. Bra att veta är att myggbett kring till exempel ögon och mun inte är farligare än på andra delar av kroppen.

Det är högst ovanligt att myggallergi leder till allvarliga symtom. Överkänslighet kan visa sig genom:

  • Kraftigare rodnad
  • Större svullnad
  • Blåaktig rodnad
  • Intensiv och långvarig klåda
  • Nässelutslag på andra ställen på kroppen

Dras myggor till vissa människor?

När du är i myggrika områden finns det nästan alltid någon som får fler myggbett än andra. Men dras myggen till vissa människor, eller är detta en gammal myt? Jo, det stämmer faktiskt även om de studier som gjorts inte är helt klara över exakt vad det handlar om. Blodgrupper, graviditet och kroppsdoft är tre faktorer som har visat sig spela in. Det är alltså inte bara självömkan, det ligger faktiskt något i att vissa får mer uppmärksamhet av myggorna! 

Lindra kliande myggbett

Myggbett försvinner nästan alltid inom ett par dagar. Lyckligtvis finns det också flera olika metoder för att lindra dem. Kylbalsam, alsolsprit och alsolgel är tre produkter som hjälper mot myggbett. Dessutom kan det vara skönt att badda myggbetten med något kallt.

Om det kliar mycket kan hydrokortisonkräm- eller salva vara skönt. Rådfråga dock läkare eller BVC om du vill använda hydrokortison på ett barn under två år. Om du får allergiska reaktioner kan du ta receptfria tabletter med antihistamin. Åldersgränsen för de olika preparaten kan skilja sig åt, så följ bruksanvisningen som finns i förpackningen.

Sist men inte minst, det kanske allra bästa sättet att lindra dina myggbett är att undvika att klia på betten. Då blir de kvar längre och skapar mer klåda. Du riskerar även att få infektioner i såren.

myggbett

Det går att förebygga myggbett

Att undvika att bli myggbiten är närmast omöjligt på vissa platser i Sverige. Men det går att göra en del saker för att förebygga myggbett

5 tips för att undvika att få myggbett

  1. Ha på dig ljusa kläder.
  2. Klä dig i täckande kläder.
  3. Ha på dig en klassisk mygghatt.
  4. Använd myggmedel (tänk på att vissa myggmedel inte ska användas av små barn!)
  5. Använd myggnät till barnvagnar och barnsängar. 

När behöver jag söka vård för ett myggbett?

Myggbett går i de allra flesta fall över utan att du behöver söka vård. Om du får kraftig svullnad, rodnad och smärta som ökar efter några dagar eller flera stick samtidigt som ger kraftig svullnad och rodnad kan du kontakta en vårdcentral eller en jourmottagning. De flesta myggbett försvinner ändå på egen hand inom några dagar.

Ta hand om dig!


myggbett

Granskad av: Michaela Skog, Farmaceut, michaela.skog@apohem.se
Publicerad: 11 september 2020
Källa: Vårdguiden


Fler tips och råd