
- Hem
- Magazine
- Sömn & återhämtning
- Varför är sömn viktigt? Så påverkas du av för lite sömn
Varför är sömn viktigt? Så påverkas du av för lite sömn

Hört talas om the sleepless elite, som klarar sig på 4 timmars sömn per natt? Det är faktiskt inget för de flesta av oss! Sömn är viktigt för din fysiska och psykiska hälsa – det är nämligen då kroppen återhämtar sig och bearbetar intryck. Att sova för lite kan leda till sömnbrist med sämre minne, koncentration och humör som följd. Här är varför sömn är så viktigt – och hur din kropp och hjärna påverkas av att sova för lite.
Därför är sömn viktigt
Sömn behövs för att du ska må bra – faktum är att det är bland det viktigaste du kan göra för både din mentala och fysiska hälsa. När du sover reparerar kroppen sig själv, kan man säga. Det är nämligen då din kropp och hjärna återhämtar sig och bearbetar intryck.
Sömn är viktigt för kroppens återhämtning
Sömnen är viktig för att kroppen ska få vila och bygga upp sig, snarare än att brytas ner som den gör när den är aktiv. Under sömnen sjunker blodtrycket, pulsen och kroppstemperaturen. Andetagen blir färre och musklerna avslappnade. Folkhälsomyndigheten menar att sömnen också är viktig eftersom produktionen av stresshormon i kroppen minskar när du sover.
Sömn är viktigt för hjärnans processer
Sömnen är också viktig för att minnen ska lagras och kunskap, intryck och känslor bearbetas. Man kan enkelt säga att ny kunskap och information flyttas från korttidslagret till långtidslagret i hjärnan, medan onödig information rensas bort. Enligt Hjärnfonden är sömnen också viktig eftersom hjärnan då rensas på “skräp” som ansamlas under dagen. Rensningen är viktig för att bibehålla friska och välmående hjärnceller på sikt.
Sömnens alla faser är viktiga
Varje natt har man ungefär 4-6 sömncykler som alla är ungefär 90 minuter långa. I varje sömncykel växlar sömnen mellan olika faser: insomningsfasen, bassömnen, djupsömnen och drömsömnen (REM-sömn). Under djupsömnen återhämtar sig kroppen som mest, och det är ofta djupsömn du behöver mer av om du sovit dåligt. Samtidigt är REM-sömnen särskilt viktig för att du ska må bra känslomässigt, enligt 1177.
Hur mycket REM-sömn behöver man?
Enligt Vetenskap & Hälsa är REM-sömnen 10-60 minuter lång i varje sömncykel. Det betyder att REM-sömnen utgör 20-25% av den totala sömnen. REM-sömnen ökar framåt morgonen, medan djupsömnen dominerar i början av natten. För att hjärnan och kroppen ska få den REM-sömn som behövs kan du försöka sova 6-9 timmar/natt.
Sömnbehovet är olika hos olika personer
Vuxna behöver runt 6-9 timmar sömn, enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer. En nyfödd behöver sova betydligt mer, runt 20 timmar, även om det är vanligt med bebisar som sover dåligt. Därefter minskar sömnbehovet gradvis med åren, med undantag för tonåringar som behöver sova lite mer. I vissa perioder kanske du behöver sova mer än du brukar, till exempel under vintertid eller om du är sjuk. Sömnbehovet varierar också från person till person, och kan också bero på hur bra du sovit föregående natt.

"Att ha svårt att sova då och då är inte farligt."
Nibel, holistisk hälsocoach
Vad händer om man sover för lite?
Att vrida och vända sig i sängen, samtidigt som klockan tickar, kan vara frustrerande – minst sagt. Men att ha svårt att sova då och då är inte farligt. Det är först när sömnproblemen blir långvariga som det kan leda till biverkningar och sömnbrist som påverkar din hälsa, enligt 1177 och Folkhälsomyndigheten.
Några tecken på sömnbrist eller sömnproblem är:
- Koncentrationssvårigheter
- Sämre minne
- Sämre reaktionsförmåga
- Mindre ork i vardagen
- Humörsvängningar
- Sömnighet under dagen
- Ökad aptit och större sötsug, vilket kan göra det svårare att behålla vikten eller gå ner i vikt
- Sämre immunförsvar
Om du haft sömnproblem i mer än fyra veckor och inte lyckats råda bot på det själv, vänd dig till närmaste vårdcentral.
Vad händer om jag sover för mycket?
Alla människor har olika sömnbehov, vad som är för lite för någon kan vara precis lagom med sömn för någon annan. Men om du sover bra på natten (6-9 timmar) och ändå känner dig trött på dagen kan det vara läge att söka vård för att ta reda på om tröttheten beror på något annat. Ångest, sömnapné, tandgnissling, medicinering och brist på viktiga vitaminer och mineraler är några saker som kan påverka din sömnkvalitet och trötthetskänsla på dagen.
Kan sömnbrist ge konsekvenser på sikt?
Kroppen är så pass smart att den kan ta igen sömnbrist nästa natt genom att gå snabbare in i djupsömnen. Sömnen anpassar sig alltså till viss del efter återhämtningsbehovet. Men om du har haft sömnbrist länge kan det enligt Hjärnfonden ge konsekvenser på lång sikt, såsom:
- Försämrat minne
- Ökad risk för Alzheimers och andra hjärnsjukdomar
- Övervikt på grund av sötsug, hunger och försämrad impulskontroll
- Försämrat immunförsvar
Med det sagt – det är inte farligt att sova dåligt ibland. Men sömnen är viktig, så kontakta din vårdcentral om du inte lyckas sova bättre på egen hand. Det finns hjälp att få, bland annat genom kognitiv beteendeterapi eller i vissa fall sömnmedicin.
7 anledningar till att sömn är viktigt för dig
1. Förbättrar humöret
Du blir ofta mer positiv – gladare och piggare helt enkelt.
2. Ger bättre ork
Du blir starkare och orkar mer.
3. Är bra för minnet
Du blir bättre på att komma ihåg och lära dig nya saker.
4. Blir lättare att koncentrera sig
Du har lättare för att fokusera och koncentrera dig på jobbet eller i skolan.
5. Du klarar mer stress
Du blir mer stress- och presstålig när du sover bra.
6. Viktigt för psykisk hälsa
Du blir inte lika lätt nedstämd eller får ångest.
7. Ger starkare immunförsvar
Du får ett starkare immunförsvar, med det ett bättre skydd mot förkylningar och andra sjukdomar.

Artikeln är granskad av Nibel, diplomerad kostrådgivare och holistisk hälsocoach, vilket innebär att hon har erfarenhet av att guida människor inom både fysisk och mental hälsa. Idag jobbar hon som kundrådgivare och hjälper kunder med frågor kring kost och hälsa. Läs mer om våra experter.

Artikeln är medicinskt granskad av Shanna, legitimerad farmaceut. Shanna har lång erfarenhet inom apoteksbranschen och har bland annat jobbat som apotekschef och läkemedelsansvarig farmaceut. Läs mer om våra farmaceuter.