Foodjunkie: "Ju mer färg på tallriken, desto hälsosammare mat"

foodjunkie mat

Vad är bra mat? Den frågan har många rynkat pannan över. Men hälsosam mat behöver faktiskt inte vara så krångligt. Åtminstone inte om du frågar en riktig foodie. Möt influencern och matinspiratören Edita Renlund, alias Foodjunkie. Edita lever för att inspirera andra till en mer hälsosam livsstil genom mat. Hälsosam mat är enligt henne så enkelt som det du upplever att du mår bra av. Superfood i all ära. Nu talar vi the basics. Mat är ju faktiskt kroppens bränsle och behöver inte vara svårare än du gör det. Tänk vad det är lätt att glömma. Dessutom! Delar allas vår Foodjunkie 3 smarriga och hälsosamma recept.

Kortfakta 

Namn: Edita Renlund, alias Foodjunkie
Ålder: 33
Yrke: Influencer och full-time mama

Edita, varför är mat viktigt för din helhetshälsa?

“Jag har nog alltid varit intresserad av matlagning utan att ens tänka på det. Jag älskar mat och att det finns en tanke bakom varje måltid. Mat är ju kroppens bränsle! Lyssnar du på din kropp tycker jag det går att känna vad kroppen behöver. Själv älskar jag att känna vilken kraft mat har. Som när jag ligger på soffan med uppknäppta byxor och är helt såsig i huvudet för att jag ätit något som kroppen kanske egentligen inte behöver. Eller hur trött jag kan vara en hel dag för jag fått i mig fel kost. På samma sätt som det magiska i när du verkligen får den energi och näring kroppen behöver genom bra och hälsosam mat.”

Vad är hälsosam mat för dig?

“Det du mår bra av! För mig är variation, smak och färg det viktigaste. Jag brukar tänka att ju mer färg det är på tallriken, desto bättre mat. Jag har inte ätit kött så länge som jag kan minnas, men älskar ost. Så jag är långt ifrån att bli strikt vegan som min sambo. Men det blir mycket veganskt ändå. Då alltid enkelt och smakrikt!”

foodjunkie mat

Varför är det viktigt för magen att hålla sina matrutiner?

“Om jag ska vara ärlig är jag lite dålig på att ha matrutiner nu med två barn. MEN jag vet att jag med bra matrutiner blir piggare och känner mig gladare! Jag kan längta efter att komma in i matrutinerna igen, men just nu är ändå min prio barn och bebis. Och så får det vara ibland. Däremot kommer jag envist fortsätta baka och rosta min müsli en gång i veckan. Det är en sådan enkel sak som jag mår otroligt bra av att göra själv och ha hemma.”

Grönt är skönt heter det, varför är det bra att äta vegetarisk mat?

Att äta grönt är ett fint och enkelt sätt att ta hand om kroppen. Förutom att grönt är gott så mår min mage bra av alla fibrer frukt och grönt innehåller. Jag älskar att få tipsa om olika sätt att få i sig just grönt och inspirera andra till en mer hälsosam livsstil genom mat. Hälsomat är enklare än många tror!”

3 enkla, snabba och hälsosamma recept

foodjunkie mat

laga mat foodjunkie

Ugnsbakad spetskål med pestodressing 

Spetskål
Citron 
En kruka färsk basilika eller persilja
Valfria nötter
Olivolja
En vitlöksklyfta  

  1. Dela spetskålen på hälften. 
  2. Sätt på ugnen på 220 grader. 
  3. Ringla över olivolja.
  4. Riv citronskal, salt och svartpeppar. 
  5. Sätt in i ugnen cirka 25 minuter tills den mjuknat och fått färg. 
  6. Mixa en snabb pestodressing på färsk basilika eller persilja, valfria nötter, olivolja, vitlöksklyfta och salt. 
  7. Ringla pestodressingen över den färdiglagade spetskålen. Mums! 

mat foodjunkie

Spetskål och nudelsallad

1/2 stor spetskål eller 1 hel liten spetskål
3 msk sesamfrön
1 tsk chiliflakes (efter smak)
4 msk soja
100 g glasnudlar
Olivolja eller kokosolja att steka i
En näve jordnötter
Lime

  1. Koka upp saltat vatten.
  2. Lägg i glasnudlar i ca 3-5 minuter och häll sedan bort vattnet.
  3. Strimla spetskålen. 
  4. Stek spetskålen i kokosolja med sesamfrön, chiliflakes, soja tills din spetskål mjuknat ca 4 minuter (våga prova dig fram med kryddor och smaksättningar!). 
  5. Ha i glasnudlar. Smaka av med lite till soja om det behövs.
  6. Lägg upp på tallrik, toppa med jordnötter och lime! (vill du, ta även koriander)

 foodjunkie mat
Hummussallad

2 paket kikärtor
2 krukor persilja
1 rödlök
1 paket små kvisttomater (romantica använde jag)
1 citron
ca 1 msk gurkmeja
ca 1 tsk eller mer chiliflakes
ca 1 tsk svartpeppar
ca 1 tsk salt
1 tsk spiskummin
1-2 st vitlöksklyfta

  1. Sätt ugnen på 220 grader.
  2. Lägg kikärtor på plåt som du smaksatt med gurkmeja, svartpeppar, salt, chiliflakes.
  3. Ta fram en mixer och gör din hummus på: kikärtor, vitlök, 1/2 citron, skvätt vatten, spiskummin, salt.
  4. Bre ut den sen på ett fat 
  5. Gör en sallad på hackad persilja, tomat och hackad rödlök
  6. Smaka av med salt, dijon, olivolja.
  7. Lägg salladen på hummusen. Avsluta med att ta ut dina ugnsrostade, smakrika kikärtor och toppa allt med dessa.

 

Bon Appétit! 


BONUS! Live-matlagning med Foodjunkie


Fler tips & råd