Malin Gramer: "När jag har PMS känns livet som ett svart hål"

malin gramer pms

Få är så folkkära i Sverige som Malin Gramer. Känd från Paradise Hotel, Talang Sverige och Fråga Olle. Du har säkert hört henne i podden ”Mitt i livet” eller följt hennes liv som nygift och trebarnsmamma på hennes Instagram malingramer också. Hur hinner hon med allt? Med en fruktansvärd PMS dessutom!?

Här berättar Malin om sin PMS, som får denna fantastiskt begåvade kvinna att känna sig som en “blöt fläck”. 


Namn: Malin Falk Gramer
Ålder: 42 år 
Familj: Gift med Carl Falk och har tre vilda barn, Charlie, Leo och bonusbarnet Emma.
Sysselsättning: Programledare och har podden ”Mitt i livet” tillsammans med bästisen Jessica Lasses. 


Hur påverkas du av din menscykel?

"Jag påverkas extremt mycket av den och min PMS då. När jag har PMS blir jag väldigt nedstämd, drar mig undan och känner mig allmänt misslyckad. Ibland håller det i sig någon dag, ibland flera dagar. Varför vet jag inte, man undrar ju vad det har att göra med. Jag har absolut lärt mig att leva med det... Fast jag inte kan styra det och heller inte förbereda mig på när det kommer."

Hur känner du igen symtom på PMS?

“För mig börjar det ofta redan kvällen innan, att jag känner mig lite låg. När jag sen vaknar dagen efter känns livet riktigt tungt, jag känner mig värdelös, misslyckad, ledsen, extremt skör och nedstämd. Jag blir extremt mycket martyr. Tänker att ingen vill vara eller prata telefonen med mig, jag har ändå ingenting att komma med. Så vill jag heller inte betunga folk med min misär.”

Malin skakar på huvudet och lägger till:

“Känns så overkligt att säga det här nu när jag är fullt ‘mig själv’. Men när PMS slagit till vill jag knappt umgås eller prata med någon för att jag är så tillplattad psykiskt. Usch, jag kan få riktigt mörka tankar.”

malin gramer pms

Hur upplever du din PMS?

“För mig är det fruktansvärt, jag har ställt in så många möten och tillställningar för att jag känner mig som en mörk, blöt fläck. Plus att jag kan bli riktigt otrevlig mot min familj. Det påverkar verkligen mitt liv negativt. När jag har PMS känns livet bara som ett enda stort svart hål jag inte kan ta mig ur.”

Något jag inte visste om mens...  

“Haha, jag hade ingen aning om att du ‘bara’ blöder runt 65 milliliter när du har mens. Jag trodde det var flera deciliter!” (skratt)

malin gramer pms

Vad är dina knep för att må bättre när du har PMS?

När det är som värst tillåter jag mig själv att vara riktigt deppig. Sen boostar jag också kroppen med Rosenrot, som ger mig extra energi så att jag ska slippa de värsta dalarna. Jag brukar också äta choklad! Är jag själv, kollar jag gärna film och gråter massvis. Det absolut bästa är att gå ut och ta en promenad med någon härlig kompis eller träna (även om jag oftast känner mig svag och värdelös för att jag inte presterar lika bra som i vanliga fall. Det hade jag ALDRIG brytt mig om en ‘vanlig dag’. Det är så korkat, jag vet ju det. Men min hjärna är riktigt elak under pms.” 

Malin funderar och fortsätter: 

Jag vet också att mitt psyke mår bättre av träning och av att äta hälsosamt och regelbundet. Jag är extra noga med att äta frukost, lunch och mellis. Jag älskar en god müsli med en massa nötter (bra fetter för kroppen och hjärnan). Sen försöker jag gå och lägga mig tidigt och sova. Då tar jag ofta Valerina Forte eller vänderot för att komma ner i varv så att jag somnar ordentligt. Sömn är SUPERVIKTIGT för mig. Inte minst när jag har PMS.“

Läs även: Därför är det så viktigt att sova

malin gramer pms

Berätta om ett roligt minne kopplat till PMS

De enda gångerna jag och min man bråkar är egentligen när jag har PMS. Jag är lite av en drama queen och när jag har PMS är detta drag i full blom. Det gör att jag kan ha säga saker som ‘ja men då är det väl lika bra att vi separerar då’, som svar på de mest banala konversationer. Men han är bra då min man, då tittar han bara på mig och säger ‘Fast vi ska inte separera, jag undrade bara vad du var sugen på till middag…’ Och då skäms jag lite, vilket jag såklart inte visar.”

Är det något du inte kan leva utan när du har PMS?

“Jag tycker som sagt det är toppen att äta Rosenrot. Det är en blomma som växer vilt i den svenska fjällen och länge använts för att minska trötthet och oro. Den boostar min kropp med energi, jag blir piggare och får mer ork. Precis den extra boosten jag behöver när jag har PMS."

Malins råd till dig som läser det här: 

"Har du PMS? Kom ihåg, det går över! Var snäll mot dig själv de dagarna du har PMS, det blir ju bättre!” 


Publicerad: 16 juni 2020


Läsvärt om PMS

Experten: Det betyder PMS för dig och din hälsa

Experten: Så behandlar du själv din PMS


Fler tips och råd