10 sätt att somna snabbare och lättare för dig med svårt att sova

svårt att sova

Att sömnen är viktig och kanske det viktigaste för din återhämtning känner du säkert till. Kanske smärtsamt mycket om du har svårt att sova i perioder. Få saker är väl värre än att vrida och vända sig i sängen för att det inte går att sova. Att sova dåligt är vanligt och heller ingen fara om det händer nån gång ibland. Men det gör det inte kul att ligga där sömnlös. Som tur är finns det en del du kan göra själv för att kunna sova. Naturligtvis finns det också bra hjälp att få på vårdcentralen om du behöver det.

Här tar du del av 10 knep för att somna lättare ikväll!

Sömnen är viktig för återhämtningen

Sömnen är viktig för en rad funktioner i din kropp och hur du mår under dagen. Det är framförallt då din kropp och hjärna återhämtar sig. Sovit dåligt? Ingen panik. Kroppen är så smart att den återhämtar sig genom att sova djupare nästa natt!

Finns flera sätt att återhämta dig vid sömnlöshet

Du kan ta igen sömn genom att ta en tupplur under dagen. Men innan du slumrar till – en nap inte får vara längre än 30 minuter. Heller inte för nära inpå nattsömnen, då är det lika bra att gå och lägga dig för att sova en hel natt.

Har du koll på att...

 • Sovit dåligt? Då är pauser extra viktigt. Du kan till exempel återhämta dig genom att vara ute i naturen och röra på dig. Underskatta aldrig en lunchpromenad!

10 tips för dig som har svårt att sova och BARA vill somna

 1. Varva ner i god tid före läggdags, som en lugn promenad eller rogivande kvällssyssla. Gör det varje kväll för att få rutin på det. Ett bad (spana in detta badsalt för sömnen) eller en varm dusch brukar också fungera eftersom det får temperaturen att sjunka och gör dig sömnig. Oxytocinet utsöndras också av det! 
 2. Ät lite kvällsfika och kanske en varm kopp te (prova pukkas night time) innan du lägger dig. Det krävs nämligen energi för att somna!
 3. Prova djupandning och avslappningsövningar. Det hjälper dig komma ner i varv och somna snabbare. Om det känns svårt, lägg några minuter där du bara fokuserar på andningen. Följ dina andetag hela vägen in och ut. Andas så att magen höjer sig när du andas in. Läs mer om andning och få andningsövning för att stressa ner. 
 4. Fysisk närhet och beröring är effektivt för sömnen. Det ökar utsöndringen av oxytocin (lugn och ro-hormonet) så att du blir så där luuugn och harmonisk. Läs mer om närhet, mående och relationer.
 5. Lyssna på lugn och avslappnande musik, som den här sovlistan på Spotify.
 6. Sov svalt, helst runt 14-18 grader. Låter det kallt? Förklaringen finns i din naturliga kroppstemperatur – den går ner när du sover. Om du lägger dig i ett kallt sovrum skyndar du på processen och somnar snabbare. 
 7. Ha det mörkt och tyst i sovrummet. Använd ögonmask om det är för ljust och/eller öronproppar om du störs av ljud eller snarkningar
 8. Var snäll mot dig själv och få inte panik om du har svårt att somna. Det är ingen fara om du sover dåligt ibland – kroppen tar igen förlorad sömn genom att sova djupare nästa natt. Sömn är faktiskt ingen prestation! 
 9. Går det verkligen inte att sova? Kliv upp ur sängen och gör något lugnande (i dämpat ljus) en stund, som att läsa en bok. Lägg dig igen när du börjar känna dig trött. 
 10. Stressad eller grubblar över något? Skriv ner det så blir det lättare att släppa det för stunden och få sova.

Läs Folkhälsans sömntips för fler goda råd. Hoppas du får somna snabbt ikväll!


svårt att sova

Av: Isabelle Lindblad, Digital redaktör, isabelle.lindblad@apohem.se
Publicerad: 26 februari 2020
Källor: Vårdguiden, Umo, Folhälsan

Det här är den andra artikeln i en artikelserie om sömn. Läs även varför sömnen är viktig och vad du kan göra om vill sova bättre.


Fler tips & råd