C-vitamin

C-vitamin

C-vitamin är en organisk syra och fungerar som antioxidant. Det finns naturligt i de flesta grönsaker, bär och citrusfrukter. C-vitamin behövs bland annat för att bygga upp kroppens brosk- och benvävnad. Även kroppens förmåga att ta upp järn.

Behovet av C-vitamin varierar mellan ålder och kön. Du som vuxen behöver få i dig runt 75 milligram C-vitamin, medan barn behöver ungefär hälften av mängden. Läs mer om det rekommenderade dagliga intaget hos Livsmedelsverket

Du får i dig hela dagsbehovet av vitamin C genom att äta antingen:

  • 1 st apelsin
  • 1/3 paprika
  • 100 gram broccoli (en färsk broccoli brukar ligga på 250 gram) 
  • 3 st brysselkål

Psst! C-vitamin är värmekänsligt. Om du håller mat som innehåller C-vitamin varm under en längre tid eller värmer upp den flera gånger minskar mängden vitamin C.

Hjälp! Jag har brist på C-vitamin 

Det är förhållandevis ovanligt med C-vitaminbrist i Sverige. Om så är fallet upplever du ofta trötthet, svaghet och irritation. Om det är riktigt illa kan du till och med få skörbjugg, sämre sårläkning och/eller infektionskänslighet. 

Eftersom det inte finns några kända risker vid överdosering eller höga intag (>1000 milligram dagligen) av vitamin C är det bara att äta frukt, bär och grönsaker eller komplettera med kosttillskott med gott samvete. 

Läs mer Visa mindre